DHA vermindert angst of depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Al langer is bekend dat DHA van invloed is op het risico van een depressie. Nu is ook een relatie aangetoond tussen het visvetzuur, afkomstig uit de voeding, en angststoornissen.

De Australische onderzoekers analyseerden de gegevens van 935 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 93 jaar. De inname van omega 3- en omega 6-vetzuren werd geschat aan de hand van voedingsvragenlijsten. Met behulp van de zogenaamde General Health Questionaire-12 (GHQ-12) werd informatie verkregen over het psychisch functioneren en met behulp van interviews werd vastgesteld of sprake was van een depressie of angststoornis.

De meeste vrouwen kregen met gemiddeld 310 mg per dag minder omega 3-vetzuren binnen dan werd aanbevolen in de richtlijn voor gezonde voeding. Er werd een relatie gezien voor DHA en het risico van een angststoornis of depressie. Deze relatie werd niet gezien voor het omega 3-vetzuur EPA. Vrouwen met de hoogste DHA-inname hadden 70% minder kans op een actuele depressie in vergelijking met vrouwen met een minder hoge DHA-consumptie. De relatie tussen DHA en depressies was echter niet lineair. Dit was wel het geval voor de relatie met angststoornissen. Vrouwen met de hoogste DHA-inname hadden 50% minder kans op een angststoornis.

De resultaten bevestigen voor het eerst een direct verband tussen de DHA-inname en de kans op een angststoornis of depressie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen