Probiotica gunstig bij chemokuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met Lactobacillus rhamnosus GG vermindert de frequentie van het optreden van ernstige diarree en buikklachten gerelateerd aan chemotherapie bij patiënten met colorectale kanker.

Dit was de conclusie uit een onderzoek waaraan 150 patiënten met colorectale kanker deelnamen die na operatief ingrijpen een op 5-fluorouracil (5-FU) gebaseerde chemotherapie van 24 weken ondergingen. In willekeurige groepen verdeeld werden ze tijdens de chemotherapie wel of niet gesuppleerd met de Lactobacillus (1 tot 2 x 10^10 kiemen per dag) of met guargomvezels (11 gram per dag).

Patiënten die met Lactobacillus werden gesuppleerd, toonden minder vaak ernstige diarree, rapporteerden minder buikklachten en hadden minder geneeskundige zorg nodig vergeleken met de patiënten die geen Lactobacillus kregen. Ook was verlaging van de dosis chemotherapiemedicatie vanwege toxiciteit in de darmen bij de met Lactobacillus gesuppleerde patiënten minder vaak nodig vergeleken met de patiënten die geen Lactobacillus kregen. Er werd geen aan Lactobacillus gerelateerde toxiciteit aangetoond. Suppletie met guargom bleek geen effect te hebben op de mate van tolerantie voor de chemotherapie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen