Diabeet? Eet dagelijks noten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van noten afkomstig van bomen leidt tot een betere glucoseregulatie bij personen met diabetes type-2.

Voor de meta-analyse werden twaalf studies geselecteerd uit medische databanken. In de studies werd het effect geëvalueerd van een voedingspatroon met noten bij personen met diabetes type-2. Het betrof in totaal 450 proefpersonen.

In de meeste studies werd per dag zo’n 56 gram noten geconsumeerd. Na een periode van acht weken bleek de notenconsumptie te leiden tot een significante daling van de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) met 0,07% en een significante afname van de nuchtere glucosespiegel met 0,15 mmol/l in vergelijking met een voedingspatroon zonder noten. De consumptie van noten was overigens niet van invloed op de insulinespiegels.

Tot de boomnoten behoren onder andere amandelen, Braziliaanse noten, hazel-, cashew- en walnoten. De onderzoekers vermoeden dat het effect wordt bewerkstelligd doordat noten de glycemische lading van de voeding verminderen. Dat wil zeggen dat na de maaltijd de bloedglucosespiegel minder sterk stijgt. Daarnaast hebben noten nog een ander voordeel voor diabeten: ze verlagen het slechte ‘LDL’-cholesterolgehalte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen