Diabeet gebaat bij koolhydraatarm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van een koolhydraatarm eetpatroon leidt tot gewichtsverlies en een betere glucoseregulatie bij suikerpatiënten.

Aan de studie namen 227 personen met overgewicht en diabetes type-2 deel. De proefpersonen werden in verschillende dieetgroepen verdeeld. Een deel van hen kreeg een vetarm of koolhydraatarm dieet middels voorverpakte menu’s. Een ander deel van de proefpersonen kreeg een standaardbehandeling bestaande uit twee dieetsessies en maandelijks contact met een diëtiste.

Na een jaar was in alle dieetgroepen een significante reductie van het lichaamsgewicht te zien. In de koolhydraatarme dieetgroep was dit met 9% het grootst, gevolgd door het vetarme voedingspatroon (7%) en de standaardbehandeling (3%). Zowel het vetarme als koolhydraatarme eetpatroon leidde in vergelijking met de standaard dieetinterventie tot een significante verbetering van de nuchtere glucosespiegel (7,8 mmol/l versus 8,8 mmol/l), gemiddelde glucosespiegel oftewel HbA1c (52 versus 58 mmol/mol) en het triglyceridengehalte (1,7 mmol/l versus 2,3 mmol/l). Het beste resultaat werd echter bereikt in de koolhydraatarme groep. Het HbA1c was na een jaar met 6 mmol/mol significant lager dan in de vetarme groep (49 versus 55 mmol/mol).

Het volgen van dieetinterventies leidt tot een afname van het lichaamsgewicht en een betere glucoseregulatie. Een koolhydraatarm eetpatroon is effectiever dan een vetarm voedingspatroon of standaard dieetinterventies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen