Diabetesrisico verlagen met flavonoïden-voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen kan het risico van diabetes type-2 verlagen.

Er werd gebruikgemaakt van de gegevens van 1997 vrouwen die deelnamen aan de TwinsUK studie. De vrouwen waren in de leeftijd van 18 tot 76 jaar en hadden door middel van een vragenlijst informatie gegeven over hun voedingspatroon. Aan de hand hiervan werd de inname van verschillende soorten flavonoïden berekend. Tevens werden bloedmonsters geanalyseerd.

Een hoge inname van flavanonen (uit onder andere citrusvruchten, tomaten en munt) en anthocyanen (uit bijvoorbeeld rode wijn, bessen en frambozen) was gerelateerd aan een significant lager risico van insulineresistentie. Een hoge inname van anthocyanen leidde tevens tot een afname van ontstekingsreacties, zoals bleek uit een significant lagere CRP-waarde. Vrouwen met een hoge inname van flavonen (uit onder andere peterselie, tijm en pepers) hadden een significant hogere adiponectineconcentratie in vergelijking met vrouwen met een lage flavoneninname. Adiponectine is een eiwit dat geproduceerd wordt door het vetweefsel en de insulinespiegel kan verlagen.

Een voedingspatroon rijk aan flavonoïden leidt tot een afname van insulineresistentie en ontstekingsreacties en daarmee tot een verlaagde kans op diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen