Diameter LDL bepaalt mede risico dichtslibbing

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoe kleiner de LDL-deeltjes, hoe hoger het risico van dichtslibbing van de kransvaten. Daarbij helpt de LDL-diameter het risico van een ischemische hartziekte (IHZ) nauwkeuriger te voorspellen dan met de traditionele lipidengehaltes, zoals het LDL- en het HDL-cholesterolgehalte. Dit concluderen onderzoekers van de Laval University in Quebec in Canada.
Gedurende vijf jaar werden 2057 mannen gevolgd die aan het begin van het onderzoek geen last hadden van hart- en vaatziekten. In deze periode kregen 108 mannen een IHZ, waaronder een hartinfarct, angina of een dodelijke kransvatziekte.
Het bleek dat mannen met kleine LDL-deeltjes (diameter kleiner dan 256 Ångström) een meer dan tweemaal grotere kans hadden op IHZ dan de mannen met LDL-deeltjes groter dan 256 Ångström. Verder bleek dat kleine LDL-deeltjes het vóórkomen van IHZ voorspellen, onafhankelijk van het gehalte aan de traditionele risicofactoren LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden, apolipoproteïne-B of de verhouding van het totale cholesterolgehalte met HDL-cholesterol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen