Dieet net zo werkzaam als statine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van cholesterolverlagende voedingsmiddelen is net zo werkzaam als lovastatine, een cholesterolverlagende statine. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Toronto.
Aan dit onderzoek namen 34 personen met een te hoog cholesterol en overgewicht deel. Zij kregen allen drie verschillende behandelingen die elk een maand duurde: een controledieet met zo min mogelijk verzadigde vetten, hetzelfde dieet samen met 20 mg lovastatine (statinedieet) en wat de onderzoekers noemden het portfoliodieet. Dit portfoliodieet bevatte veel plantensterolen (1g/1000 kcal), sojaproducten (zoals sojamelk en sojaburgers 21,4g/1000 kcal), amandelen (14g/1000 kcal), viskeuze vezels van haver, gerst, psyliumzaad, en de groenten okra en aubergine. Nuchtere bloedmonsters werden verzameld bij 0, 2 en 4 weken.
De LDL-spiegels namen af met respectievelijk 8,5%, 33,3% en 29,6% na het controledieet, statinedieet en portfoliodieet. Het absolute verschil tussen het statinedieet en het portfoliodieet was met vier weken significant. Toch bereikten negen deelnemers (26%) met het portfoliodieet de laagste LDL-spiegels. Verder verschilde het statine- en portfoliodieet niet significant in hun werking om het LDL-cholesterol beneden de 3,4 mmol/l te krijgen, een in Amerika gehanteerde primaire preventiegrens.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.