Dierstudie: vet in maaltijd stimuleert obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De aanleg voor obesitas wordt gestimuleerd door consumptie van vetrijke maaltijden. In dit proces zijn genen betrokken die van invloed zijn op het vetmetabolisme.
In de dierstudie werd het effect van vetrijke maaltijden op de genexpressie in de dunne darm onderzocht. Er werden 40 muizen verdeeld in 4 groepen. Afhankelijk van de groep kregen de muizen gedurende 4 weken voeding met 10% (controledieet), 20%, 30% of 45% energie uit vet.
Muizen die voeding kregen waarvan de energie voor 30% en 45% geleverd werd door vetten namen significant sneller in gewicht toe dan de muizen op het controledieet. Dit betekent dat een vetpercentage tussen 20% en 30% reeds kan leiden tot gewichtstoename. De genexpressie van 70% van de genen in de dunne darm nam toe op een dosisafhankelijke manier waarbij een vetpercentage van 45% de meeste invloed had. Bij veel van deze genen veranderde de genexpressie ook al bij een vetaandeel van 30%. De betreffende genen zijn van invloed op het vetmetabolisme.
De onderzoekers concluderen dat de dunne darm geen nadelige invloed ondervindt van een maaltijd met maximaal 20% vet. Vanaf dit vetpercentage in de maaltijd wordt de kans op obesitas groter. Bij dit proces zijn vermoedelijk diverse genen betrokken waarvan de genexpressie onder invloed van een vetrijke maaltijd verandert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen