Zoet en vet laat hunkeren naar …. zoet en vet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie veel vet samen met veel suiker eet, zoals in een typisch Westerse voeding, houdt deze ongezonde eetgewoonten onbewust in stand. 

In het brein vinden veranderingen plaats waardoor de behoefte aan ongezonde snacks toeneemt. Aan het onderzoek namen 49 gezonde proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en een normaal lichaamsgewicht. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de deelnemers gedurende acht weken naast hun normale voeding tweemaal per dag een yoghurtdrank rijk aan suikers en vetten. In de andere groep kregen de deelnemers een yoghurtdrank arm aan suikers en vetten. Er werd onder andere een MRI-scan gemaakt terwijl ze een milkshake dronken. 

Consumptie van de vet- en suikerrijke yoghurtdrank had ten opzichte van de vet- en suikerarme variant geen invloed op het lichaamsgewicht. Wel bleek de vet- en suikerrijke drank gepaard te gaan met een significant lagere voorkeur voor vetarme producten. Tevens werd onder invloed van deze ongezonde yoghurtvariant een significante verandering gezien van de beloningscircuits in het brein. 

De resultaten van het onderzoek suggereren een direct effect van Westerse voeding op het brein. Dit toont dat ongezonde eetgewoonten het risico op overgewicht doet toenemen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen