Dierstudie: vitamine E zinvol bij NASH

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine E kan symptomen verminderen van de leverontstekingsziekte, niet-alcoholische steatose hepatitis (NASH). NASH is sterk geassocieerd met insulineresistentie en obesitas en wordt gekenmerkt door vervetting van de lever, oxidatieve stress en leverontsteking. Dit kan uiteindelijk leiden tot levercirrose.

Per toeval ontdekten wetenschappers het effect van vitamine E bij NASH toen ze leverweefsel van muizen gebruikten voor het beoefenen van hun chirurgische technieken. Bij de muizen was een vitamine E-tekort geïnduceerd om het effect hiervan op het centrale zenuwstelsel te onderzoeken. Tot hun verbazing was bij de muizen sprake van een gevorderd stadium van NASH. Toen de muizen vitamine E gesuppleerd kregen namen symptomen van NASH af.

Al eerder werd een verband gevonden tussen vitamine E en NASH. De resultaten van de studie - die gepresenteerd werden tijdens het jaarcongres van the American Society for Biochemistry and Molecular Biology - bevestigen een relatie tussen een vitamine E-tekort en NASH.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen