Dierstudies: visvetzuren effectief tegen cognitief verval

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen pleiten voor klinische studies waarin het effect van langdurige suppletie met omega 3-vetzuren bij de ziekte van Alzheimer wordt onderzocht.

In slechts enkele klinische studies werd de invloed van omega 3-vetzuursuppletie bij de ziekte van Alzheimer onderzocht. Er werd alleen een effect gezien bij een milde vorm van de aandoening en niet bij ernstiger cognitieve beperkingen. Dit was reden voor de onderzoekers om een meta-analyse uit te voeren met dierstudies waarin langdurige gesuppleerd werd (gedurende minimaal 10% van de gemiddelde levensverwachting). 

De resultaten laten zien dat suppletie leidt tot een afname van de omega 6-/omega 3-ratio en tot een afname van de hoeveelheid beta-amyloïd. Tevens verbetert de cognitieve functie. Dit effect is duidelijker aanwezig bij ratten dan bij muizen en bij mannelijke versus vrouwelijke dieren. Tevens leidt suppletie met omega 3-vetzuren tot een afname van het verlies van neuronen, vooral bij vrouwelijke dieren.

De meta-analyse met dierstudies laat zien dat het zinvol is om in humane studies het effect van langdurige visvetzuursuppletie op het cognitief functioneren te onderzoeken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen