Pro- en prebiotica goed voor geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van supplementen met pre- en/of probiotica kan mogelijk bijdragen aan een beter geheugen van oudere mannen.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van een grootschalig Amerikaans bevolkingsonderzoek uit de periode van 2011 tot 2014 (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES). Het betrof 1788 deelnemers van zestig jaar en ouder. Gedurende een maand werd bijgehouden of de deelnemers een supplement met pre- en/of probiotica gebruikten. Vervolgens voerden de deelnemers drie geheugentesten uit. 

Mannelijke proefpersonen die een pre- en/of probioticum in de voorafgaande maand hadden gebruikt, scoorden significant beter op de geheugentesten dan mannen die dit niet namen. Het effect was het grootst bij mannen zonder overgewicht (BMI <25 kg/m2). Bij vrouwen werd geen verband gezien tussen het gebruik van pre/probiotica en het geheugen. 

Pre- of probiotica kan het geheugen van oudere mannen mogelijk verbeteren. Een verandering van de darmflora onder invloed van pre/probiotica kan het effect mogelijk verklaren. De studie laat een relatie zien, maar kan niet aantonen of het om een oorzakelijk verband gaat. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen