Druiven beschermen tegen UV-straling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van druiven kan de huid beschermen tegen verbranding door UV-straling.

Aan het onderzoek namen 29 vrijwilligers deel met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. Ze hadden een huidtype dat meestal verbrandt en minimaal bruint (type 2) of een huidtype dat licht verbrandt en gelijkmatig bruint (type 3). De deelnemers kregen gedurende twee weken tweemaal per dag 36 gram gevriesdroogde druivenpoeder. Dit komt overeen met drie porties verse druiven per dag. 

Bij negen proefpersonen leidde de consumptie van druivenpoeder gedurende twee weken tot een betere weerstand tegen UV-straling (responders). Bij de overige deelnemers werden geen effecten gezien (non-responders). Er werden opvallende verschillen gezien in de darmmicrobiota en metabolieten tussen de responders en non-responders. Zo werd bij de responders een afname gezien van drie metabolieten in de urine die gerelateerd zijn aan oxidatieve stress. Bij drie van de responders was sprake van een langdurige bescherming tegen UV-straling. Dit werd gereflecteerd in de darmmicrobiota en metabolieten. 

Sommige personen kunnen een betere weerstand opbouwen tegen UV-straling onder invloed van druivenconsumptie. Mogelijk verloopt dit via de darm-huid-as.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen