Echinacea even effectief als Tamiflu

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Inname van siroop op basis van zonnehoed (Echinacea purpurea) en vlierbessen (Sambucus nigra) is even effectief bij de bestrijding van beginnende griep als het antivirale medicijn oseltamivir, bekend als Tamiflu.

Er werden 437 patiënten geselecteerd die maximaal 48 uur klachten hadden van een beginnende griep. Ze kregen willekeurig gedurende tien dagen de Echinaceasiroop of gedurende vijf dagen Tamiflu gevolgd door een placebo (eveneens vijf dagen). Tamiflu mag namelijk maximaal vijf dagen gebruikt worden.

Het herstel van de griep was in beide groepen nagenoeg gelijk. Na vijf dagen was 50% van de personen in de Echinaceagroep hersteld van de griep in vergelijking met 49% in de tamiflugroep. Ook na tien dagen was dit verschil niet significant met respectievelijk 90% en 85%. De kans op complicaties van de griep en bijwerkingen was echter lager met het gebruik van Echinacea in vergelijking met het antivirale medicijn.

Het gebruik van siroop op basis van zonnehoed en vlierbessen is effectief bij beginnende griepverschijnselen. Ook in eerdere studies werden reeds positieve effecten gevonden van het middel bij verkoudheid en griep. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen