Een oorzaak van Parkinson op het spoor?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers vermoeden dat een onbekend pathogeen vanuit de maag via de nervus vagus in de hersenen terechtkomt alwaar het de ziekte van Parkinson veroorzaakt. Dit verklaart mogelijk ook de maagdarmklachten die vaak gepaard gaan met Parkinson.

Patiënten waarbij een volledige vagotomie heeft plaatsgevonden hebben minder kans op de ziekte van Parkinson. Bij vagotomie worden de zenuwtakken van de tiende hersenzenuw (nervus vagus) die verbonden is met de maag (al dan niet volledig) doorgesneden. In het verleden werd deze ingreep vaak gedaan bij klachten van maagzuur.

Aan de Deense studie namen alle patiënten deel die in de periode van 1977 tot 1995 een vagotomie hadden ondergaan. De patiënten werden gedurende minimaal twintig jaar gevolgd waarbij gekeken werd naar het risico van Parkinson.

Bij patiënten die een volledige vagotomie kregen was de kans op Parkinson na twintig jaar met 42% significant kleiner dan bij patiënten die een gedeeltelijke vagotomie ondergingen. In vergelijking met de gehele Deens populatie was het risico van Parkinson onder invloed van volledige vagotomie met 47% significant kleiner. Patiënten met een gedeeltelijke vagotomie hadden evenveel kans op de aandoening in vergelijking met de gehele populatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen