Eetverslaving door posttraumatische stress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) hebben een verhoogde kans op een eetverslaving. Dit concluderen wetenschappers van de University of Minnesota.

Voor de analyse werden gegevens gebruikt van bijna 50.000 vrouwelijke verpleegkundigen die deelnamen aan de Nurses’ Health Study II. De verpleegkundigen werden in 1989 gerekruteerd uit veertien Amerikaanse staten en waren bij aanvang van de studie in de leeftijd van 25 tot 42 jaar.

Van de vrouwen had 80% ooit een traumatische gebeurtenis doorgemaakt. Van hen had 66% minimaal één PTSS-symptoom ooit gehad. De meest voorkomende trauma’s waren gewelddadige dood van een dierbare, ongewenst seksueel contact, kindermishandeling en de dood van een kind. Van alle vrouwen voldeed 8% aan de criteria van een eetverslaving waaronder het frequent eten zonder hongergevoel, eten door stress en vermoeidheid door overeten. De prevalentie van eetverslaving nam toe met het aantal PTSS-symptomen dat de vrouwen in hun leven doormaakten. Vrouwen met zes tot zeven PTSS-symptomen hadden met meer dan tweemaal significant meer kans op een eetverslaving in vergelijking met vrouwen zonder een traumatische ervaring. Het verband tussen een posttraumatische stressstoornis en eetverslaving was het sterkst bij vrouwen die reeds op jonge leeftijd een traumatische ervaring doormaakten.

De resultaten van de studie tonen een verband aan tussen posttraumatische stress en eetverslavingen. Bij de behandeling van overgewicht gerelateerd aan een posttraumatische stressstoornis zijn volgens de onderzoekers psychologische en gedragsmatige interventies vereist.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen