Effecten UV-straling: méér dan vitamine D-synthese

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit meerdere wetenschappelijke studies worden een lage blootstelling aan ultraviolette straling van de zon en lage bloedspiegels voor vitamine D geassocieerd met een verhoogd risico van multiple sclerose (MS). Vervolgstudies met experimentele autoimmune encefalomyelitis (EAE) in een diermodel voor MS toonden onderdrukking van ziekte door zowel ultraviolette straling als de toediening van vitamine D3. Uit deze waarnemingen werd de conclusie getrokken dat ultraviolette straling ziekte onderdrukt door de verhoogde aanmaak van vitamine D.
Aan de afdeling Biochemie van de University of Wisconsin in de Verenigde Staten werden in het EAE-diermodel voor MS de afzonderlijke effecten van ultraviolette straling en vitamine D op onderdrukking van de ziekte onderzocht.
Voortdurende blootstelling van proefdieren aan ultraviolette straling gaf dramatische vermindering van de klinische kenmerken van EAE. Opmerkelijk hierbij was dat de onderdrukking van ziekte alleen optrad bij een matige en tijdelijke toename van de 25(OH)D-waarden in het serum. Overigens waren de 25(OH)D-waarden verkregen door ultraviolette straling op zich onvoldoende om EAE onafhankelijk van ultraviolette straling te onderdrukken.
Uit de verkregen resultaten trekken de onderzoekers de conclusie dat ultraviolette straling ziekte in het EAE-diermodel voor MS onafhankelijk van vitamine D-productie kan onderdrukken. Suppletie met vitamine D alléén zou niet voldoende zijn ter vervanging van het vermogen van zonlicht om de gevoeligheid voor MS te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen