Eiwit voorspeller insulineresistentie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het verlagen van de hoeveelheid retinolbindend proteïne 4 (RBP4) in het bloed kan mogelijk het risico van suikerziekte, metabool syndroom en hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit een studie van onderzoekers van Harvard.
Uit dieronderzoek was al gebleken dat een verhoging van RBP4 insulineresistentie kan veroorzaken. Ook bleek dat door het voorkomen van een stijging van RBP4 bij muizen op een dieet met een hoog vetgehalte de insulineresistentie aanmerkelijk verminderde. RBP4 zorgt normaal in het lichaam voor het transport van vitamine A in het bloed.
Het onderzoek werd uitgevoerd met bloedmonsters van personen uit Californië, Zweden en Duitsland. Er werden drie verschillende groepen gekozen. In de eerste groep zaten slanke personen, obesen zonder suikerziekte en obesen met diabetes type-2. In de tweede groep zaten personen met een normaal glucosemetabolisme, personen met een verminderd glucosemetabolisme en personen met diabetes type-2. De derde groep bestond uit personen zonder overgewicht waarbij diabetes type-2 veel voorkwam in de familie. Gekeken werd naar de hoeveelheid RBP4, insulineresistentie, factoren van het metabool syndroom en de invloed van beweging hierop.
De slanke personen uit de eerste groep hadden de laagste RBP4-spiegels van alle deelnemers, 24 mcg/ml. De obesen zonder diabetes hadden 39 mcg/ml en met diabetes 41 mcg/ml. In de tweede groep, degenen met insulineresistentie, werden hogere waarden gevonden. Bij normale glucosetolerantie 26 mcg/ml, met verminderde glucosetolerantie 60 mcg/ml en met diabetes type-2 63 mcg/ml. In de derde groep werd een gemiddelde van 31 mcg/ml gevonden. Dit laatste duidt erop dat familiaire belasting mogelijk een risicofactor is voor het ontwikkelen van diabetes type-2.
Verder vonden de onderzoekers dat hogere spiegels van RBP4 in verband stonden met een hogere BMI, verhoogde heup/taille-ratio, hogere triglyceridenspiegels, een verlaagd HDL en een toegenomen bloeddruk. Al deze factoren staan in verbinding met het metabool syndroom. Sporten liet alleen de hoeveelheid RBP4 dalen wanneer ook de insulineresistentie verbeterde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen