EPA gunstig voor darmbacterie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De toevoeging van het omega 3-visvetzuur EPA stimuleert de overleving van de gunstige darmbacterie Lactobacillus gasseri in een celcultuur.

In het celcultuurmodel werd een laag humane colorectale cellen met daaronder een laag immuuncellen gebruikt. Het model representeerde daarmee de buitenste laag van de darm met de lamina propria die bestaat uit immuuncellen. In het experiment werd het effect op de darmcellen getest van de gunstige Lactobacillus gasseri en twee pathogene bacteriën (Escherichia coli en Staphylococcus aureus). Tevens werd de invloed van EPA onderzocht.

De aanwezigheid van de gunstige darmbacterie L. gasseri leidde tot een verhoogde secretie van Transforming Growth Factor beta-1 (TGF-b1). Dit ging gepaard met een verhoogde expressie van het coderende gen. TGF-b1 speelt een belangrijke rol bij de tolerantie van gunstige darmbacteriën en speelt tevens een rol bij het temperen van de immuunrespons die optreedt bij ontstekingen. De pathogene bacteriën hadden geen invloed op TGF-b1. De toevoeging van EPA aan de celcultuur leidde echter tot een verhoogde genexpressie van TGF-b1.

De resultaten suggereren dat L. gasseri meer kans op overleving heeft doordat het de tolerantie voor zijn eigen soort vergroot. Een eigenschap die versterkt wordt door EPA en die pathogene bacteriën niet blijken te hebben. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen