EPA vermindert bij mannen risico trombose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben invloed op de bloedstolling via de plaatjesaggregatie en op de activiteit van bloedplaatjes-micropartikels, maar het effect blijkt te verschillen voor mannen en vrouwen.
Voor de studie werden 30 gezonde mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd 44 jaar) willekeurig verdeeld in 3 groepen. De personen in de placebogroep kregen eenmalig zonnebloemolie toegediend. De personen in de andere 2 groepen kregen eenmalig of 1 gram EPA of 1 gram DHA. Van tevoren en na 24 uur werd de mate waarin bloedplaatjes samenklonterden bepaald. Tevens werd de activiteit en concentratie van de micropartikels gemeten. Deze kleine subcellulaire deeltjes worden in verband gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico.
Na 24 uur nam de plaatjesaggregatie in zowel de EPA- als DHA-groep significant met respectievelijk 13% en 12% af ten opzichte van de placebogroep. Alleen EPA had invloed op de activiteit van de micropartikels. Suppletie leidde met 19% tot een significant verminderde activiteit. Wanneer rekening gehouden werd met het geslacht bleek dat bij mannen de plaatjesaggregatie en activiteit van micropartikels significant afnam na suppletie met EPA (respectievelijk 21% en 22%). Bij vrouwen nam de plaatjesaggregatie significant met 14% af na suppletie met DHA, maar bij vrouwen hadden de omega 3-vetzuren geen invloed op de micropartikels.

Uit dit onderzoek blijkt dat mannen meer baat hebben bij suppletie met EPA dan vrouwen wat betreft de vermindering van het tromboserisico. Vervolgstudies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen