Flavonoïden en eierstokkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge inname van flavonolen en flavanonen, alsook zwarte thee is geassocieerd met een lager risico van ovariumkanker (eierstokkanker). Dit blijkt uit een langdurige cohortstudie.

In de Nurses’ Health Study en Nurses’ Health Study II werden bijna 172.000 verpleegkundigen in de leeftijd van 25 tot 55 jaar gevolgd. Bij inclusie vulden de verpleegkundigen een vragenlijst in over risicofactoren voor kanker en hart- en vaatziekten. Met behulp van voedingsvragenlijsten werd de totale flavonoïdeninname geschat, alsmede de inname van de afzonderlijke plantenstoffen (flavanonen, flavonolen, anthocyaninen, flavan-3-olen, flavonen en polymerische flavonoïden).

Tijdens de volgperiode van gemiddeld negentien jaar werd bij 723 vrouwen de diagnose eierstokkanker gesteld. Het risico van dit type kanker nam met 15% af bij een hoge totale flavonoïdeninname. Ook hadden vrouwen met een hoge inname van flavonolen (ongeveer 21 mg per dag) en flavanonen (ongeveer 53 mg per dag) met respectievelijk 24% en 21% minder kans op ovariumkanker in vergelijking met vrouwen met een lagere inname van deze flavonoïden. Al deze risicoreducties waren echter niet significant. Een hoge inname van flavanonen leidde echter met 34% tot een significante afname van een agressieve vorm van ovariumkanker. Ook hadden vrouwen die dagelijks minimaal één kop zwarte thee dronken met 32% significant minder kans op dit type kanker in vergelijking met vrouwen die dagelijks minder dan een kop zwarte thee consumeerden.

Een hoge inname van zwarte thee, flavonolen en flavanonen uit onder andere citrusvruchten, tomaten en wijn is geassocieerd met een lager risico van (agressieve) eierstokkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen