Foliumzuur beïnvloedt DNA foetus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuursuppletie vermindert de kans op neurale-buisdefecten en voorkomt een laag geboortegewicht. Vermoedelijk wordt dit effect bewerkstelligd doordat foliumzuur de methylering van bepaalde genen in het DNA van baby's beïnvloedt.
In de studie werd het effect van foliumzuur op de DNA-methylering onderzocht bij 12 monsters van bloed uit navelstrengen. Hierbij werd gebruikgemaakt van nieuwe technieken waarbij gelijktijdig meer dan 27.578 DNA-delen die samenhangen met 14.496 genen werden onderzocht.
Analyse van DNA-methylering laat zien dat er een correlatie bestaat tussen veranderingen in het DNA, de homocysteïneconcentratie (die verlaagt wordt door foliumzuursuppletie) en het geboortegewicht. Dit betekent dat foliumzuur via de navelstreng het epigenoom van de foetus kan beïnvloeden.
Al langer wordt het belang van foliumzuursuppletie tijdens de zwangerschap erkend. Dit is echter de eerste studie waarbij wordt gesuggereerd dat het werkingsmechanisme van foliumzuur berust op beïnvloeding van het epigenoom van de foetus.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen