Foliumzuur en cognitieve functie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het behoud van de cognitieve functies bij het ouder worden. Dat stellen wetenschappers uit Maleisië naar aanleiding van een nieuwe studie die 232 ouderen betrof.
Er zijn de laatste jaren steeds meer aanwijzingen dat voedingsfactoren een rol spelen bij het cognitieve functioneren, en daarmee bij de ontwikkeling van dementie. En ook eerder al werd een lage foliumzuurinname in verband gebracht met een verminderde cognitieve functie.
Voor het onderzoek werd bij alle ouderen de foliumzuurstatus bepaald. Daarnaast werd, aan de hand van een specifiek daartoe ontwikkelde vragenlijst, vastgesteld of er sprake was van cognitieve achteruitgang. Ook werden er verschillende onderzoeken uitgevoerd om de mate van oxidatieve DNA-schade vast te stellen.
Een verminderde cognitieve functie werd bij 33% van de mannen en bij 26% van de vrouwen gevonden. Hierbij toonden degenen met een lage foliumzuurstatus een 3,5 maal verhoogd risico van een verminderde cognitieve functie. Een verhoogde oxidatieve DNA-schade betekende een 13,7 maal verhoogd risico. Een hoge leeftijd en roken waren goed voor een respectievelijk 2,7 en 5,1 maal verhoogd risico van cognitieve achteruitgang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen