Foliumzuur en prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuur lijkt het risico van prostaatkanker niet te verkleinen, maar wel de ernst ervan enigszins te beïnvloeden. Dit concluderen onderzoekers van de American Cancer Society na een groot onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 65.836 mannen van de Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort. De deelnemers werden negen jaar gevolgd. In die tijd werd bij 5158 van hen prostaatkanker ontdekt. Aan het begin van het onderzoek, tussen 1992 en 1993 werden gegevens over foliumzuur verzameld met vragenlijsten. Inname van foliumzuur uit voeding varieerde van minder dan 204 mcg voor degenen die het minst binnenkregen tot meer dan 347 mcg per dag voor degenen met de hoogste inname. De totale foliumzuurinname, dus uit voeding en supplement samen, varieerde van minder dan 223 mcg per dag tot meer dan 640 mcg per dag.
Er werd geen significant verschil gevonden tussen foliumzuurinname en het risico van prostaatkanker. Er werd wel een, niet significant, verband gevonden tussen foliumzuur en de ernst van de prostaatkanker. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat een kleine toename van de inname van foliumzuur al voldoende is om het risico van een sneller vorderende prostaatkanker te voorkomen. Door het kleine aantal gevallen van gevorderd prostaatkanker in dit onderzoek was de statistische basis van dit onderzoek zwak. Verder onderzoek met een grotere groep is daarom aangewezen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen