Foliumzuur ter vermindering risico colorectale adenomen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van Harvard School of Public Health in de VS hebben aangetoond dat suppletie met foliumzuur het risico om opnieuw colorectale adenomen te ontwikkelen mogelijk vermindert. Dit beschermende effect kwam echter alleen tot uiting onder patiënten die vooraf een lage foliumzuurstatus hadden.
De aanwezigheid van colorectale adenomen is een risicofactor voor de ontwikkeling van dikkedarmkanker. Het onderzoek werd uitgevoerd met deelname van 672 patiënten die eerder voor colorectale adenomen waren behandeld. Ze werden gedurende een periode van 3 tot 6,5 jaar in 2 willekeurige groepen verdeeld waarbij één groep dagelijks 1 mg foliumzuur en één groep dagelijks een placebo kreeg. Om de vorming van eventuele nieuwe colorectale adenomen vast te stellen werd regelmatig darmonderzoek verricht.
Voor de onderzoeksgroep als geheel bleek er geen significant verband tussen de suppletie met foliumzuur en de kans op één of meer nieuwe colorectale adenoom geldig. Dit was echter wel het geval als men zich bij de analyse beperkte tot degenen die bij aanvang een lage foliumzuurspiegel (7,5 ng/ml of minder) hadden. Voor hen betekende foliumzuursuppletie, vergeleken met placebobehandeling, een 39% significant verminderd risico op de vorming van nieuwe colorectale adenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen