Foliumzuursuppletie tegen diverse geboorteafwijkingen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Inname van extra foliumzuur rond de periode van conceptie vermindert het aantal gevallen van neuraalbuisdefecten of open ruggetje met 50 tot 70%. Er bestaan aanwijzingen dat foliumzuursuppletie tevens een preventieve invloed heeft op andere geboorteafwijkingen.
Door de Universiteit van Groningen en het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam, werd een casus-gecontroleerde analyse uitgevoerd van gegevens van EUROCAT over Noord-Nederland. Dit betrof 267.937 geboorten tussen 1981 en 1998, waarvan 6747 met diverse geboorteafwijkingen namelijk neuraalbuisdefecten, hartafwijkingen, sluitingsdefecten van lip en gehemelte, urinewegafwijkingen en afwijkingen aan ledematen.
Gebruik van foliumzuur was de dagelijkse inneming van 0,4 milligram foliumzuur van voor conceptie tot acht weken erna. Casussen werden gedefinieerd als kinderen met foliumzuurgevoelige afwijkingen. Controles waren alle kinderen en foetussen met afwijkingen anders dan de foliumzuurgevoelige.
Gevonden werd een significante reductie van het risico op hartafwijkingen en sterke aanwijzingen voor een verminderd risico op urinewegafwijkingen. Het periconceptueel gebruik van 0,4 milligram foliumzuur ter voorkoming van neuraalbuisdefecten resulteerde tevens in gedeeltelijke preventie van andere geboorteafwijkingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen