Foliumzuurtekort verhoogt risico van dementie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een tekort aan foliumzuur waarbij niet direct symptomen waarneembaar zijn, kan een risicofactor zijn van de ziekte van Alzheimer en van andere vormen van dementie.
Bij 471 tachtigplussers in Italië, met een gemiddelde leeftijd van 87,4 jaar, werd het serumgehalte aan vitamine B12 en foliumzuur bepaald. Voor de beoordeling van de cognitieve en functionele vermogens werden de volgende vragenlijsten ingezet: de Mini Mental State Examination (MMSE), de Instrumentele Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (IADL) en de Spontaneous Behavior Interview-basic Activities of Daily Living (SBI-bADL).
Het foliumzuurgehalte en de scores op de drie vragenlijsten bleken significant met elkaar samen te hangen. Bij het tweederde deel met de laagste foliumzuurspiegels bleek het risico van dementie significant hoger dan bij de 33% met de hoogste spiegel. Het serumgehalte van vitamine B12 liet geen verband zien met de cognitieve en functionele vermogens.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen