Formule voor opheffen vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Tekorten aan vitamine D komen veelvuldig voor onder de Nederlandse bevolking, zeker bij ouderen. Tot op heden was er echter nog niet bekend welke dosering vitamine D toegediend moet worden om ernstige vitamine D-tekorten op te heffen.
Artsen van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem voerden daarom een dosis-respons-studie uit met een hooggedoseerde vitamine D-drank. Aan dit onderzoek deden 208 proefpersonen met een vitamine D-tekort in de leeftijd van 18 tot 88 jaar mee. Maar liefst 76% van hen had een groot tekort. Bij hen lag de 25(OH)-vitamine D-spiegel lager dan 30 nmol/l. De wetenschappers hielden nauw in de gaten hoe de 25(OH) D-spiegel in hun bloed reageerde op verschillende hoge doseringen vitamine D3 (tussen de 100.000 en 200.000 IE cumulatief). De toename van de 25(OH) D-spiegel bleek samen te hangen met de toegediende dosering vitamine D per kilogram lichaamsgewicht. Op basis van de resultaten konden de medici een formule opstellen om de dosering vitamine D te berekenen die nodig is om een bepaald vitamine D-tekort op te heffen.
Deze formule luidt: benodigde dosering vitamine D in IE = 40 x (75-25(OH) D-spiegel) x lichaamsgewicht in kg. Momenteel bestudeert dezelfde onderzoeksgroep hoe hoog de onderhoudsdosering vitamine D dient te zijn om een adequate 25(OH) D-spiegel te handhaven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen