Genvariatie, vitamine D-status en sterfte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een genetisch gerelateerde lage vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een verhoogd sterfterisico.

Er werd gebruikgemaakt van de gegevens van drie Deense cohortstudies met in totaal meer dan 95.000 proefpersonen van Deense komaf. Van de deelnemers waren de genotypes van het DHCR7-gen en CYP2R1-gen bekend die beide van invloed zijn op de vitamine D-spiegel. Van een subgroep van meer dan 35.000 proefpersonen was tevens de vitamine D-spiegel in het bloedplasma bekend. De deelnemers werden gevolgd gedurende een periode van minimaal zes tot maximaal negentien jaar tot in 2013.

Tijdens de volgperiodes overleden 10.349 personen. De gemiddelde vitamine D-spiegel bevond zich tussen 46 en 62 nmol/l, afhankelijke van het seizoen. Een verlaging van de vitamine D-spiegel met 20 nmol/l leidde tot een significant verhoogd risico van algehele sterfte (+19%), cardiovasculaire sterfte (+18%), kankersterfte (+12%) en overige sterfte (+27%). Er werd een verband gezien tussen genetische variaties in het DHCR7- en CYP2R1-gen, lagere vitamine D-concentraties en een verhoogd sterfterisico. Personen met een 20 nmol/l lagere vitamine D-spiegel gerelateerd aan een genvariatie hadden een significant groter algeheel sterfterisico, kankersterfte en overig sterfterisico van respectievelijk 30%, 43% en 44%. Alleen het risico van cardiovasculaire sterfte was kleiner bij de genvariaties.

De resultaten bevestigen een verband tussen een genetisch gerelateerde lage vitamine D-status en een hoger sterfterisico. In observationele studies werd ook een toename van de cardiovasculaire sterfte gevonden. Maar dat werd in deze studie niet bevestigd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen