Frisdrank verhoogt risico jicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge consumptie van suikerhoudende frisdrank verhoogt het risico van jicht bij mannen.
Dit bleek uit een studie met 46.393 mannen die niet eerder jicht hadden. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over de consumptie van suikerhoudende frisdranken en fructose.
Gedurende de 12 jaar dat de mannen werden gevolgd trad bij 755 mannen jicht op. Daarbij bleek dat degenen die dagelijks 2 of meer consumpties suikerhoudende frisdrank namen respectievelijk een 1,85 maal zo grote kans hadden op de ontwikkeling van jicht vergeleken met degenen die minder dan 1 consumptie per maand gebruikten. Eén consumptie per dag of 5 tot 6 consumpties per week betekenden respectievelijk een 1,45 en 1,29 maal verhoogd risico. De consumptie van light-frisdranken had geen invloed op het risico van jicht.
Ook een hogere inname van fructose liet de kans op jicht toenemen. De 20% mannen met de hoogste inname van fructose hadden een 2 maal verhoogde kans op jicht vergeleken met de 20% met de laagste inname. Hogere innamen van de totale hoeveelheid vruchtensappen en fructoserijk fruit zoals appels en sinaasappels hielden eveneens verband met een hoger risico van jicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen