Amaranth: supergraan bij ziekten?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Amaranth past goed binnen een gezond voedingspatroon en heeft mogelijk gunstige effecten bij chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Amaranth lijkt een beetje op quinoa. Het behoort tot dezelfde familie en de oorsprong is ook Zuid-Amerika. Het wordt meestal tot de graansoorten gerekend, maar bevat in vergelijking met andere granen een hogere concentratie van eiwitten. Maar liefst 20% bestaat uit proteïnen met een ideale samenstelling van aminozuren. Bovendien bevat amaranth geen gluten. In de huidige studie werd gekeken naar de bioactiviteit van peptiden (molecuul met een gering aantal aminozuren) uit eiwitten afkomstig van de graansoort.

Er werden vijftien belangrijke proteïnen onderscheiden. Al deze proteïnen bleken peptiden te bevatten met een ACE-remmende werking. Om deze reden kan amaranth mogelijk bijdragen aan verlaging van de bloeddruk en daarmee van het risico van hart- en vaataandoeningen. Ook werden er peptiden gevonden met een gunstig effect op de bloedglucosespiegel. Andere proteïnen hadden antioxidatieve eigenschappen of hadden eigenschappen waarmee het risico van trombose en kanker kon worden verlaagd.

Hoewel het nog te vroeg is om te concluderen dat consumptie van amaranth de kans op bepaalde aandoeningen kan verkleinen, zijn er wel aanwijzingen dat de graansoort bijzonder gunstige eigenschappen heeft. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen