Fytinezuur remt groei prostaattumor

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met fytinezuur, ook wel inositolhexafosfaat (IP6) genoemd, kan de groei van een prostaattumor bij muizen tegengaan. IP6 is een bestanddeel van plantenvezels en wordt onder andere aangetroffen in de kiemen van rijst en granen.

De vier weken oude muizen met prostaatkanker kregen tot een leeftijd van 28 weken gewoon drinkwater óf drinkwater met 1%, 2% of 4% IP6 toegevoegd.

Uit MRI-scans bleek dat suppletie met IP6 leidde tot beduidend kleinere tumoren in vergelijking met muizen die geen IP6 kregen toegediend. Het effect kan verklaard worden doordat IP6 de angiogenese (nieuwvorming van bloedvaten) in de tumor tegengaat. De onderzoekers vermoeden dat IP6 het energiemetabolisme gunstig beïnvloedt. Zo bleek de expressie van een glucose transporterend eiwit (GLUT-4) geremd. Dit ging gepaard met een toename van de concentratie AMP-geactiveerd proteïne kinase (AMPK) in het prostaatweefsel. Uit extractie van het prostaatweefsel kon verder worden opgemaakt dat IP6 leidde tot een significante afname van het glucosemetabolisme en fosfolipidesynthese in het membraan, terwijl de concentratie van myoinositol in de prostaat toenam.

De resultaten laten zien dat orale suppletie met IP6 de angiogenese en tumorgroei remt en gepaard gaat met metabole veranderingen waardoor de energievoorziening in de tumor vermindert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen