Geen plaats voor zoetstof bij gewichtsbeheersing

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht over zoetstoffen. Hierin wordt het gebruik van kunstmatige zoetstoffen voor lichaamsgewichtbeheersing afgeraden.

De bevindingen in het rapport zijn gebaseerd op een systematisch literatuuronderzoek. Er is gekeken naar het gebruik van kunstmatige zoetstoffen in dranken en voedsel. 

Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen levert op de lange termijn geen voordelen op als het gaat om beheersing van het lichaamsgewicht. De resultaten van de literatuurstudie suggereren bovendien dat er potentieel ongewenste effecten kunnen zijn van langdurig gebruik van zoetstoffen. Zo bestaat er een verhoogd risico op diabetes type-2, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte bij volwassenen. 

Veelvoorkomende zoetstoffen zijn onder meer acesulfaam K, aspartaam, advantaam, cyclamaten, neotaam, sacharine, sucralose en stevia. De aanbeveling om zoetstof te vermijden geldt voor kinderen en volwassenen, behalve voor personen met diabetes. De WHO adviseert om het gebruik van suiker drastisch te verminderen en dit niet te vervangen door zoetstof. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen