Geen relatie calciumsuppletie en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel in het verleden in studies een relatie werd aangetoond tussen een hoge calciuminname en een verhoogd risico van hart- en vaatziekten, wordt in een recent rapport van het Institute of Medicine deze relatie ontkracht. Daarvoor blijkt geen bewijs, ook na een recente studie van Harvard in de populatie van de Framingham Offspring Study. Het IOM is in de Verenigde Staten qua status vergelijkbaar met de Nederlandse Gezondheidsraad.

Voor de Harvard-studie werden 690 vrouwen en 588 mannen geselecteerd. Hun gemiddelde leeftijd was 60 jaar. Tussen 1998 en 2001 vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun voedingspatroon. In de periode van 2002 tot 2005 ondergingen ze een CT-scan en werd de Agatston score bepaald. De Agatston score wordt gebruikt voor het kwantificeren van verkalkingen in de kransslagaders.

De gemiddelde Agatston score (aangepast naar de leeftijd) daalde met een toename van de calciuminname. De resultaten waren gelijk voor de calciuminname vanuit de voeding en vanuit supplementen.

De resultaten van de studie ontkrachten hiermee de hypothese dat een hoge calciuminname zou leiden tot verkalking van de slagaders en daarmee het risico van atherosclerose zou verhogen. Het bewijs is echter nog onvoldoende om een gedegen aanbeveling te maken voor de dagelijkse hoeveelheid calcium

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen