Geen verhoogd cardiovasculair risico met calcium

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Calciumsuppletie geeft geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten en sterfte, zo blijkt uit een meta-analyse.

Eerdere studies lieten soms wel een verband zien tussen calciumsuppletie en een verhoogd cardiovasculair risico.

Voor de meta-analyse werden relevante studies geselecteerd uit de medische databanken PubMed, Embase, Scopus en Cochrane Central Register of Controlled Trials. Het betrof gerandomiseerde studies waarin de relatie tussen calciumsuppletie en de incidentie van hart- en vaatziekten was onderzocht. 

Er werden uiteindelijk twaalf studies geïncludeerd met in totaal bijna 88.000 deelnemers. De dosis calcium in de studies varieerde van 500 mg tot 2000 mg per dag en de suppletieduur varieerde van 18 maanden tot bijna 12 jaar. Er werd gesuppleerd met verschillende mineraalvormen zoals calciumcarbonaat, -citraat, -gluconolactaat en tricalciumfosfaat. De artikelen werden onafhankelijk van elkaar door twee auteurs beoordeeld. 

Calciumsuppletie was niet geassocieerd met een verhoogd risico op een hartinfarct, hartfalen, beroerte en sterfte door hart- en vaatziekten of andere oorzaken. Subgroepanalyses lieten vergelijkbare resultaten zien wanneer specifiek gekeken werd naar calcium-monotherapie of co-suppletie met vitamine D, het vrouwelijk geslacht, duur van de volgperiode of het geografisch gebied.

De meta-analyse ontkracht eerdere bevindingen die een verband tussen calcium en een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en sterfte vonden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen