Gentherapie bij hartfalen
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeEen studie uitgevoerd door Britse wetenschappers moet aantonen of gentherapie zinvol is bij personen met een ernstige vorm van hartfalen.
De wetenschappers gaan de therapie testen bij 24 personen die op de wachtlijst staan voor een donorhart en die momenteel in leven worden gehouden door een zogenaamd ‘Left Ventricular Assist Device’, een extern apparaat dat de patiënt continue bij zich draagt en tot doel heeft de pompfunctie van het hart te ondersteunen. Van de patiënten worden er zestien willekeurig uitgekozen die behandeld worden met de gentherapie, de overige acht patiënten krijgen een placebo.
In de therapie wordt een onschadelijk virus in de bloedbaan geïnjecteerd. Dit virus draagt het corrigerende gen bij zich. De bedoeling is dat dit gen de hartspiercellen bereikt alwaar het de concentratie van het eiwit SERCA2a moet verhogen. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de contractie van het hart. Zes maanden na injectie worden biopten van het hart genomen om te bekijken of het gen aanwezig is in de cellen. Ook wordt gekeken naar het herstel van de patiënten. De onderzoekers gaan tevens na of de therapie effectief is bij patiënten die antilichamen hebben tegen het geïnjecteerde virus.
De studie is een aanvulling op een lopend onderzoek (Cupid2) waarbij gentherapie wordt getest bij 250 Amerikaanse en Europese patiënten met een minder ernstige vorm van hartfalen.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.