Meer foliumzuur voorkomt hartinfarct

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van een hartinfarct kan mogelijk worden verlaagd met een hogere foliumzuurinname. Dat concluderen Zweedse wetenschappers naar aanleiding van een analyse van de gegevens van 571 personen die een hartinfarct hadden doorgemaakt en 1569 controlepersonen.
Gekeken werd op welke manier het risico van een hartinfarct met de bloedspiegels voor foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne verband hielden. Ook de innames van foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12 met de voeding werden in het onderzoek betrokken.
Gevonden werd dat een hogere foliumzuurspiegel met een verlaagd risico van een hartinfarct verband hield, terwijl een hogere bloedspiegel voor homocysteïne juist met een verhoogde kans op een hartinfarct gepaard ging. Deze verbanden bleken onafhankelijk van elkaar en van de verschillende overige cardiovasculaire risicofactoren, waaronder de nierfunctie.
De 20% deelnemers met de hoogste foliumzuurspiegels bleken, vergeleken met de 20% met de laagste foliumzuurspiegels, een 48% verlaagde kans op een hartinfarct te hebben. Op dezelfde wijze lieten de deelnemers met de hoogste homocysteïnespiegels een 92% verhoogde kans op een hartinfarct zien. Daarnaast werd gezien dat de foliumzuurspiegel consistent was met de foliumzuurinname afkomstig van de voeding. Deze relatie was echter niet significant. Er waren geen duidelijke aanwijzingen dat het risico van een hartinfarct verband hield met de bloedspiegel voor vitamine B12 en de innames van de vitamines B2, B6 en B12 met de voeding. Er is meer onderzoek nodig om de mogelijk directe invloed van foliumzuursuppletie op het risico van een hartinfarct vast te stellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen