L-carnitine mogelijk nuttig bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Diabetespatiënten met complicaties hebben significant lagere carnitinespiegels dan suikerpatiënten zonder complicaties.

In Iran werd een onderzoek uitgevoerd onder 33 vrouwen met suikerziekte en met complicaties (retinopathie, neuropathie en hyperlipidemie) en 18 vrouwelijke suikerpatiënten zonder complicaties. Naast het vrije carnitine in serum werden ook glucose en lipidenwaarden bepaald. Voorts werden de systolische en diastolische bloeddruk, de BMI en de nutritionele status van alle patiënten gemeten.

De gemiddelde concentratie vrij carnitine was in de groep zonder complicaties significant hoger dan in de groep met complicaties (53 versus 40 micromol/l). Tussen vrouwen met retinopathie, hyperlipidemie of neuropathie werd geen significant verschil gevonden. Ook hadden de patiënten zonder complicaties vergeleken met de vrouwen met complicaties significant lagere gehaltes aan bloedglucose, triglyceriden, cholesterol, LDL-cholesterol en VLDL-cholesterol. Ook was hun bloeddruk signifcant lager.

De onderzoekers concluderen op basis van hun bevindingen dat patiënten met diabetes type-2, vooral patiënten met complicaties, mogelijk baat hebben bij suppletie met L-carnitine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen