Geen verhoogde sterftekans door multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met multivitaminen heeft geen invloed op de mortaliteit. Dit blijkt uit een meta-analyse, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

In de periode van maart tot oktober 2012 doorzochten de wetenschappers diverse medische databanken naar studies waarin gedurende minimaal een jaar gesuppleerd werd met een multivitaminen- en mineralensupplement. Studies waaraan personen deelnamen die in een ziekenhuis verbleven of in een terminaal stadium verkeerden werden uitgesloten van de analyse.

Er werden 21 studies in de analyse meegenomen met een totaal van meer dan 91.000 proefpersonen en 8794 sterfgevallen. Het merendeel was uitgevoerd in Europa of de Verenigde Staten. In 13 studies werden multivitaminen voor primaire preventie ingezet. In de overige studies werden supplementen ingezet ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen, kanker en oogaandoeningen. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 62 jaar. Ze gebruikten gedurende een periode van gemiddeld 3,5 jaar een multivitaminesupplement. Suppletie was niet van invloed op de algehele sterfte, sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten en kanker. Bij personen die preventief een supplement gebruikten en geen ziekte hadden was het sterfterisico met 6% iets lager.

Eerder kwam het gebruik van vitaminen en mineralen in een kwalijk daglicht te staan, doordat in sommige studies het gebruik ervan in verband werd gebracht met een verhoogde sterftekans. Er is echter veel kritiek gekomen op de uitvoering van deze studies. Deze meta-analyse toont dat het gebruik van multivitaminen geen negatieve invloed heeft op de mortaliteit. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen