Werking resveratrol ontraadseld

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Resveratrol - de flavonoïde die onder andere in rode wijn voorkomt - is bekend om zijn ‘anti-aging’ eigenschappen. Hoe resveratrol zijn werking uitoefent werd onlangs blootgelegd door onderzoekers van de National Institutes of Health (NIH).

De onderzoekers bekeken de metabole activiteit van met resveratrol behandelde cellen en kwamen tot de ontdekking dat resveratrol de werking van bepaalde proteïnen - de zogenaamde fosfodiësterasen (PDE’s) - remt. Hierdoor stijgt de concentratie van cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP). cAMP is een nucleotide die een belangrijke rol speelt bij diverse biochemische processen in de cellen. In spiercellen identificeerden ze PDE4. Resveratrol bleek de werking van PDE4 te remmen waardoor een scala aan processen in gang werd gezet en indirect de werking van sirtuïne-1 werd geactiveerd. Sirtuïnen zijn een groep eiwitten die bijdragen aan de regulatie van het aflezen van het DNA. Sirtuïne-1 speelt vooral een rol bij het verouderingsproces.

De onderzoekers bevestigden de werking van resveratrol door aan muizen een medicijn toe te dienen dat eveneens PDE4 remt. Het medicijn bleek te leiden tot dezelfde biochemische en gezondheidsbevorderende effecten als resveratrol. Zo nam het risico van obesitas af, de functie van de mitochondriën nam toe, de glucosetolerantie verbeterde en het uithoudingsvermogen van de muizen nam toe.

Toediening van PDE4-remmers zoals resveratrol kan bescherming bieden tegen verouderingsaandoeningen door beïnvloeding van metabole processen in de lichaamscellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen