Genen beïnvloeden prostaatkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het effect van vitamine E op het prostaatkankerrisico wordt beïnvloed door verschillen in genen die coderen voor antioxidatieve enzymen.
Aan de studie namen 684 mannen met prostaatkanker en 1441 gezonde mannen deel. Bij de mannen werd de concentratie van alfa- en gammatocoferol bepaald in het bloedserum. Daarnaast werd het genotype voor 4 antioxidatieve enzymen bepaald (mangaan-superoxidedismutase, glutathionperoxidase, katalase en myeloperoxidase).
Mannen met prostaatkanker hadden een lagere concentratie alfatocoferol dan gezonde mannen. Rokers met een hoge concentratie van alfa- en gammatocoferol hadden ongeveer 50% minder kans op een agressieve prostaattumor. Terwijl rokers met een lage concentratie van alfatocoferol tweemaal zoveel kans hadden op prostaatkanker. Het zogenaamde MPO G/A+A/A genotype dat codeert voor het enzym myeloperoxidase bleek hierop van invloed. Rokers met dit genotype en een hoge alfatocoferolconcentratie hadden 66% minder kans op een agressieve prostaattumor.
Geconcludeerd kan worden dat een hoge concentratie van alfa- en gammatocoferol bij rokers leidt tot een risicoreductie van prostaatkanker. Het verband tussen alfatocoferol en het prostaatkanker wordt daarnaast beïnvloed door polymorfisme van het myeloperoxidase-gen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen