Genetische verschillen in stofwisseling van vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Genetische verschillen in enzymactiviteit blijken van invloed te zijn op de vitamine E-status van het lichaam. Dit kan mede verklaren waarom eenzelfde inname van vitamine E in verschillende individuen een uiteenlopende lichaamsvoorraad vitamine E tot gevolg heeft.
Het enzym cytochroom P450-4F2 (CYP4F2) katalyseert het metabolisme van tocoferolen en tocotriënolen. Wetenschappers van de Cornell University onderzochten bij insecten twee verschillende genetische varianten van CYP4F2 die ook bij mensen voorkomen en vergeleken de enzymactiviteit van deze varianten met de activiteit van het gewone CYP4F2.
De ene insectvariant had een grotere enzymactiviteit voor zowel tocoferolen als tocotriënolen, in vergelijking met het gewone CYP4F2. Met betrekking tot het metabolisme van de tocoferolen was de activiteit ongeveer 2,5 maal zo groot, voor de tocotriënolen zelfs 3,5 maal. De enzymactiviteit van de andere insectenvariant voor tocoferolen was ongeveer 50% kleiner dan de reguliere CYP4F2. Geen invloed werd gezien op het metabolisme van de tocotriënolen.
Volgens de onderzoekers kan hun studie helpen bij de interpretatie van inconsistente resultaten van wetenschappelijk onderzoek met vitamine E.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen