Gepersonaliseerde voeding in ziekenhuis

Wanneer de eiwit- en calorie-inname individueel wordt afgestemd op patiënten die verblijven in een ziekenhuis, is de kans op ondervoeding en daarmee gepaard gaande risico’s significant kleiner.

Voor de studie werden patiënten uit acht Zwitserse ziekenhuizen geselecteerd die een verhoogd risico op ondervoeding hadden. Het betrof meer dan tweeduizend patiënten die willekeurig in twee groepen werden verdeeld. In de interventiegroep kregen de deelnemers individuele voeding die qua hoeveelheid calorieën en eiwitten op de individuele behoeftes werden afgestemd. In de controlegroep kregen de patiënten standaard ziekenhuismaaltijden. De deelnemers werden gedurende dertig dagen gevolgd.

In de interventiegroep was het percentage patiënten dat complicaties kreeg met 11% significant kleiner dan in de controlegroep. De kans op overlijden was met 35% significant kleiner onder invloed van gepersonaliseerde voeding. Er werd geen verschil tussen beide groepen gezien voor wat betreft de verdraagbaarheid van de voeding.

Wanneer voeding op de persoonlijke behoefte wordt afgestemd, is de kans op nadelige gezondheidseffecten en zelfs sterfte significant kleiner, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+