Geraffineerde koolhydraten verhogen risico AMD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met een verhoogd risico van leeftijd gerelateerde maculaire degeneratie (AMD) zijn gebaat bij een verlaagde consumptie van geraffineerde koolhydraten.
Dit bleek uit onderzoek waarbij het gemiddelde van de glycemische indices van voedingsmiddelen die worden geconsumeerd (dGI; dietary glycemic index) werd gebruikt als variabele. Een hogere dGI hield verband met een hoger risico van progressie van AMD. Dit kwam des te sterker tot uiting bij de ontwikkeling van de vergevorderde vorm van AMD.
Aan het onderzoek namen 3977 deelnemers deel met leeftijden van 55 tot 80 jaar. Ze werden gedurende 8 jaar gevolgd. De 10% deelnemers die voeding nam met de hoogste dGI had een 10% hoger risico van AMD-progressie dan de 10% met de laagste dGI-voeding. Hierbij was de invloed van de dGI op de ontwikkeling van de vergevorderde vorm van AMD het sterkst. Voeding met de hoogste dGI betekende in dit geval een 17% hoger risico dan voeding met de laagste dGI. Geschat werd dat voeding met een lage dGI gedurende 5 jaar 7,8% minder gevallen van vergevorderde AMD op zou leveren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen