Gezonde voeding en depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van fruit, groenten, vis en volkoren graanproducten is geassocieerd met een lager risico van depressies.

Uit zes medische databanken werden relevante studies geselecteerd die gepubliceerd waren voor augustus 2013. In de studies was de relatie onderzocht tussen het voedingspatroon en het risico van depressies.

Voor de meta-analyse werden uiteindelijk dertien studies geselecteerd. Er werd een onderscheid gemaakt naar twee voedingspatronen; het gezonde voedingspatroon rijk aan fruit, groenten, vis, gevogelte, vetarme melkproducten en volkoren graanproducten en het Westers voedingspatroon dat meer bewerkt vlees en vet bevat. Het gezonde voedingspatroon leidde tot een significant lager risico van depressies met 16%. Het Westers voedingspatroon leek geassocieerd met een verhoogd risico van depressies, maar dit was niet significant.

Het lager risico van depressies door het gezonde eetpatroon kan mogelijk verklaard worden door de hoge inname van omega 3-visvetzuren en doordat antioxidanten uit groenten en fruit oxidatieve schade aan de hippocampus tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen