Gezondere tanden met probiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Orale toediening van probiotica verbetert de conditie van het gebit en tandvlees. Dit blijkt uit een review. Probiotica zorgt voor een soort filmlaag in de mond waar ziekmakende bacteriën moeilijker doorheen komen.
Uit diverse studies blijkt dat de plaquevorming significant afneemt evenals het aantal ziekmakende bacteriën. De concentratie cytokinen - als maat voor ontstekingsreacties - daalt eveneens. Ook neemt de productie van de creviculaire vloeistof in de mond af. Deze vloeistof wordt via de spleet tussen het tandvlees en de tand in de mond uitgescheiden. De productie hiervan is verhoogd bij parodontitis (ontsteking van wortelvlies van tand). Het is nog onduidelijk hoelang de behandelingsperiode dient te zijn alvorens zich een barrière in de mond vormt. Dit zal mede afhankelijk zijn van de dosering en het type probiotica.
Hoewel er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar het effect van probiotica op het gebit en tandvlees, lijken de resultaten van deze review bemoedigend. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om eenduidige resultaten te verkrijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen