Vitamine D en parodontitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is reeds bekend dat een vitamine D-tekort verband houdt met ontstekingen in de mond en het tandvlees. Aan de University of Michigan is nu ook onderzoek gedaan naar het effect van de vitamine D-spiegel op het herstel na kaakchirurgie.
Aan het onderzoek namen 40 proefpersonen met ernstige chronische parodontitis deel. De vrijwilligers ondergingen chirurgie en slikten dagelijks calcium- en vitamine D-supplementen. Daarnaast namen zij 6 weken lang het medicijn teriparatide (wat de aanmaak van botweefsel stimuleert) of een placebo in. Aan het begin van het onderzoek en 6 weken en 6 maanden na de operatie werd de concentratie 25(OH)-vitamine D in het bloed bepaald.
Bij patiënten in de placebogroep met een vitamine D-tekort was een verbetering van de ruimte tussen de tanden en het tandvlees minder dan bij proefpersonen met een goede vitamine D-status. Tegelijkertijd teriparatide en vitamine D had geen therapeutisch beter effect dan teriparatide alleen.
Wat de onderzoekers opmerkten was dat een vitamine D-gebrek op het moment van opereren de uitkomst van de behandeling bij waarneming na een jaar negatief beïnlvoedt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen