Ginsengsuppletie bij chronische vermoeidheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met Panax ginseng helpt bij onverklaarbare chronische vermoeidheid.

Aan de studie namen negentig personen met chronische vermoeidheid deel, 21 mannen en 69 vrouwen. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende vier weken dagelijks 1 of 2 gram Panax ginseng of een placebo. Vervolgens werd met behulp van een vragenlijst de subjectief ervaren mate van vermoeidheid gemeten. Ook werd met een visueel analoge schaal (een rechtlijnige schaal van 0 tot 10) de mate van vermoeidheid bepaald. In het bloedserum werden concentraties van vrije zuurstofradicalen (ROS) en malondialdehyde (MDA, maat voor de vetzuuroxidatie) bepaald. Ook werd de concentratie van de antioxidant glutathion (GSH) en de activiteit van gereduceerd glutathion (GSH-Rd) gemeten.

Ginsengsuppletie leidde na vier weken tot een afname van de zelfgerapporteerde vermoeidheid, maar het verschil was niet significant in vergelijking met de placebo. Wel leidde suppletie tot een significante afname van mentale vermoeidheid in vergelijking met de placebo. Onder invloed van dagelijkse suppletie met 2 gram Panax ginseng nam ook de score op de visueel analoge schaal significant af ten opzichte van de placebo. De concentraties van ROS en MDA daalden onder invloed van ginsengsuppletie, terwijl de concentratie van GSH toenam, evenals de activiteit van GSH-Rd.

Suppletie met Panax ginseng kan klachten verminderen van chronische vermoeidheid. Dit wordt vermoedelijk bewerkstelligd door de antioxidatieve eigenschappen van ginseng.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen