Glucosamine verlicht kniepijn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met glucosamine vermindert de pijn en verbetert de functie bij personen die regelmatige kniepijn hebben welke veroorzaakt is door beschadigd kraakbeen of een gewrichtsontsteking.
Dit is de conclusie van dr. Rebecca Braham van de University of Western Australia.
Gedurende twaalf weken kregen willekeurig 24 personen 2000 mg glucosamine per dag en 22 een placebo. In deze periode werden er vier keer klinische en functionele testen uitgevoerd om de ernst van de kniepijn te bepalen. De deelnemers vulden ook nog twee vragenlijsten in over de ernst van de gewrichtsontsteking en de kniepijn en een evaluatieformulier.
Het bleek dat de klinische en functionele testen wel verbeterd waren, maar er was geen duidelijk verschil tussen beide groepen. Na twaalf weken hadden de deelnemers uit de glucosaminegroep voor de ene vragenlijst betere resultaten dan de deelnemers uit de placebogroep. Maar voor de andere vragenlijst hadden ze na acht weken juist slechtere resultaten dan de deelnemers uit de placebogroep. Wel bleek dat met 2000 mg glucosamine per dag de meeste verbeteringen na acht weken nog aanwezig waren.
Uit de evaluatieformulieren bleek na twaalf weken dat 88% van de personen uit de glucosaminegroep lichte verbetering merkten in hun kniepijn in vergelijking met maar 17% in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen