Gluten en psychiatrische aandoeningen

Steeds meer studies laten een verband zien tussen coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten en psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, depressie, angst, autisme en ADHD. In een publicatie in de American Journal of Psychiatry werd een casestudie beschreven van een jongen met hallucinaties.

De jongen kampte sinds zijn achtste levensjaar met auditieve en visuele hallucinaties. Op vijftienjarige leeftijd werd de jongen depressief. In de daaropvolgende jaren werd hij regelmatig opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Na een test bleek dat de jongen een intolerantie voor gluten had. Hij werd vervolgens op een glutenvrij dieet gezet waarna de hallucinaties en moordzuchtige gedachten verdwenen. De daaropvolgende twee jaren bleef hij het glutenvrije dieet volgen en bleven de psychiatrische symptomen volledig weg.

Dit is niet het eerste geval waarbij er een volledig herstel van een psychiatrische stoornis werd bereikt na het volgen van een glutenvrij dieet. Het werkingsmechanisme is echter nog niet opgehelderd. Het vermoeden bestaat dat een immuunrespons op gluten een neuroinflammatoire reactie opwekt wat de doorlaatbaarheid van de bloedhersenbarrière vergroot.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+